Kennelhoest

Kennelhoest is een ontsteking van de keel en de luchtpijp van de hond. Kennelhoest kan veroorzaakt worden door verschillende virussen en bacteriën. De naam 'kennel-hoest' is niet voor niets zo gekozen. Kennelhoest verspreidt zich via de lucht en in situaties waar veel honden bij elkaar komen, zoals in een kennel, verspreiden virussen en bacteriën zich sneller.

Vaccineren tegen kennelhoest?

De meeste honden worden ingeënt tegen kennelhoest, maar dit wil niet zeggen dat deze honden geen kennelhoest meer kunnen krijgen. Net als menselijke griep wordt ook kennelhoest veroorzaakt door verschillende varianten van verwekkers en het is niet mogelijk om tegen ál deze varianten te vaccineren. Gevaccineerd wordt dan ook alleen tegen de meest voorkomende stammen (Bordetella en Parainfluenza).

Steeds meer hondenbezitters besluiten om niet te vaccineren tegen kennelhoest. Niet alleen omdat de enting geen 100% zekerheid biedt, ook omdat de risico's van eventuele bijwerkingen van een vaccinatie niet opwegen tegen de ziekte zelf. Kennelhoest is, helemaal wanneer het tijdig wordt aangepakt, namelijk geen ernstige aandoening. Het is te vergelijken met een verkoudheid of griepje bij de mens. Vaak is kennelhoest goed te behandelen en gaat het met wat rust en ondersteuning vanzelf weer over. Ook kan een verlaagde weerstand het effect van de vaccinatie alsnog tegenwerken. Veel hondenscholen en pensions stellen een enting echter nog steeds verplicht.

Weerstand, stress en kennelhoest

Kennelhoest wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën. Wanneer de weerstand van een hond, door wat voor oorzaak dan ook, is verlaagd is hij vatbaarder voor kennelhoest. Stress kan eveneens zo'n weerstandsdaling veroorzaken. Om een hond te beschermen tegen kennelhoest is het dan ook erg belangrijk om de weerstand op peil te houden. In principe heeft een gezonde hond die een goed, uitgebalanceerd dieet krijgt hier geen extra ondersteuning bij nodig. Soms kan de weerstand van een hond toch iets dalen, bijvoorbeeld tijdens de seizoenswisseling, na periode van ziekte of dracht.

De symptomen van kennelhoest

Honden met kennelhoest hebben vaak letterlijk een gevoelige keel. Wanneer deze geprikkeld wordt moet een hond hoesten. Deze prikkeling kan van buitenaf komen, bijvoorbeeld door te trekken aan de riem, maar ook van binnenuit. Honden die blaffen, hijgen of snel ademen door, bijvoorbeeld, opwinding of inspanning, gaan sneller hoesten. Dit hoesten klinkt droog en doet vaak een beetje denken aan kokhalzen. Bij sommige honden is verder niet veel te merken, andere honden zijn een beetje uit hun doen. Ze zijn wat lustelozer, kunnen soms moeite hebben met eten (slikken) en kunnen ook lichte verhoging hebben.

Behandeling van kennelhoest

Wanneer een hond tekenen van kennelhoest vertoont is het verstandig om zo snel mogelijk iets te geven om de keel te verzachten. Wanneer een hond langdurig blijft hoesten raakt de keel alleen maar meer geïrriteerd, wat de genezing vertraagt en er bovendien voor kan zorgen dat de infectie zich uitbreidt. Het wegnemen van de hoestprikkel en het smeren van de keel is vaak voldoende om kennelhoest met een dag of 10-12 weer te doen verdwijnen. Voldoende rust en uitlaten aan een tuig (geen druk op de keel) zijn verstandig. Aan te raden is om tijdelijk geen plaatsen te bezoeken waar veel honden samenkomen zoals drukke speelveldjes, hondenshows of de wachtkamer van de dierenartsenpraktijk. Wanneer een hond niet snel opknapt, zich duidelijk echt niet lekker voelt of koorts heeft, doet u er verstandig aan een dierenarts te raadplegen.