Gewrichtspijn, artrose

Artrose is slijtage van de gewrichten. Het hondenlichaam bestaat veel verschillende gewrichten. Gewrichten vormen de scharnier tussen twee botten waardoor deze kunnen bewegen. Door verschillende oorzaken kunnen deze gewrichten beschadigd raken en slijtage oplopen. Vaak wordt een hond stijf en gaat hij kreupel lopen. Hieronder leest u wat artrose is en hoe u uw hond kunt ondersteunen.

Hoewel er verschillende soorten gewrichten zijn (zo is het kaakgewricht een scharniergewricht en zijn de heup- en schoudergewrichten rolgewrichten), zitten ze allemaal op nagenoeg dezelfde manier in elkaar.

Op de plaats waar de twee botten in het gewricht samenkomen, zijn deze bedekt met een laagje kraakbeen dat fungeert als ‘stootkussen’. Tussen deze twee stootkussens bevindt zich de synoviaal- of gewrichtsvloeistof, de vloeistof de het gewicht smeert en zorgt dat de beweging soepel verloopt.

Wanneer deze stootkussens beschadigd raken en hierdoor minder goed functioneren spreken we van artrose. Vaak treedt hierbij ook enige vorm van ontsteking op, dit heet artritis. Artritis veroorzaakt pijn.