Hotspot

Vrijwel iedere hondenbezitter krijgt er wel eens mee te maken. De hond heeft wat last van jeuk en er ontstaat een klein onschuldig plekje. Plotseling, vaak binnen een paar uur, breidt het plekje zich uit tot een grote, natte, rode, jeukende plek: een hotspot.

Wat is een hotspot?
Een hotspot is een allergische huidreactie. Vaak ontstaan hotspots door een overgevoeligheid voor een vlooien- of insectenbeet of mijt, maar ook planten en bomen kunnen jeuk veroorzaken. De hond probeert de jeuk te stillen door te krabben, te bijten of te likken waardoor de plek alleen maar meer geïrriteerd raakt. De eczeemplek die hierdoor ontstaat - de hotspot - kan gaan ontsteken. Sommige honden zijn hier behoorlijk ziek van: ze krijgen koorts, zijn lusteloos en willen niet goed eten.

De behandeling van een hotspot
Wanneer uw dier duidelijk ziek is, doet u er verstandig aan een dierenarts te raadplegen. Ook wanneer uw hond vaak last heeft van hotspots is het belangrijk de oorzaak te achterhalen. Vaak is dit echter niet nodig, als u er op tijd bij bent kunt u zelf de hotspot weer onder controle krijgen.

  • Ga allereerst na of de oorzaak is weg te nemen, bijvoorbeeld door te ontvlooien of een bepaalde plant uit uw tuin te verwijderen.
  • Het is belangrijk dat de plek tijd krijgt om te genezen. Belet dus dat uw hond er aan kan krabben door, bijvoorbeeld, en kap om te doen of een rompertje aan te trekken. Krabben, bijten of likken aan de plek verergert de symptomen.
  • Zorg dat de plek zo goed mogelijk kan drogen aan de lucht: knip of scheer de beharing weg. Hotspots kunnen gaan broeien onder (lange) beharing.
  • Houd de plek schoon maar was hem niet teveel. Te vaak wassen zorgt er juist voor dat de huid geen kans krijgt om in te drogen.