Blaasontsteking

Blaasontsteking wordt met enige regelmaat bij honden, en dan met name bij teven, gezien. De eigenaar ziet de hond meer dan normaal plassen. Het urineren kost veel moeite en het zijn kleine plasjes. De urine kan troebel zijn en er kan ook bloed inzitten. Soms doet plassen zichtbaar pijn. Bij de hond is de meest voorkomende oorzaak van blaasontsteking een bacteriële infectie: bacteriën dringen via de plasbuis de blaas binnen en vermenigvuldigen zich daar. De behandeling van een blaasontsteking bestaat meestal uit een antibioticakuur. Blaasontstekingen hebben echter de neiging om vaker terug te komen. Het herhaaldelijk inzetten van antibioticakuren is om meerdere redenen, waarvan antibioticaresistentie er één is, niet aan te raden. Er zijn diverse effectieve middelen voor de bestrijding van blaasontsteking.

Cranberry (Grote Veenbes)  is een zeer zure bes. Lang werd aangenomen dat het de zuurtegraad van deze bes was die een ongunstig milieu voor bacteriën creëerde in de blaas. Uit onderzoek is echter gebleken dat deze werking op een ander mechanisme berust. Het zijn vooral de rode kleurstoffen, proanthocyanidinen, uit cranberries die de aanhechting van de bacteriën aan de blaaswand verhinderen. Hierdoor krijgen bacteriën niet de kans om zich te vermenigvuldigen: ze worden uitgeplast voordat ze problemen kunnen veroorzaken. Om een therapeutisch effect te verkrijgen, is de dosering Cranberry van groot belang. Veel supplementen op basis van Cranberry bevatten wel iets van de bes, maar niet voldoende om een krachtig effect te hebben. Gebruik een supplement met een hooggeconcentreerde cranberry, 1:25, wat inhoudt dat er uit 25 kg Cranberry één kilo extract is verkregen en Vitamine C (als L-Ascorbinezuur) maakt de urine zuurder en het milieu voor bacteriën in de blaas nog onaantrekkelijker.

Geef fytotherapie, druppels met extracten van planten met Asperge, Berendruif, Berk, Bitterzoet, Canadese geelwortel, Echte guldenroede, Grote wolfsklauw, Kattenklauw, Kattensnor, Rode zonnehoed, Saffraanbloesem, Sint-Janskruid, Valkruid, Walnoot en Zuurbes voor verbetering van de blaasfunctie en vermindering van stress en ontstekingen.

Let op: bij nieraandoeningen wordt aangeraden te kiezen voor een supplement zonder bestanddelen voor (blaas-)ontsteking en stress, dit werkt dan veel specifieker.