Spieren, pezen en banden

Honden kunnen problemen hebben met spieren, pezen en banden. Vaak hebben deze dieren zich verstapt tijdens het spelen of hebben zij een trauma opgelopen door ongelukken zoals aanrijdingen. De dieren worden bij de dierenarts aangeboden met een plotselinge kreupelheid die langdurig aanhoudt. Ook kunnen honden problemen hebben met patella luxaties en rupturen van kruisbanden in hun knie.

Bij patellaluxatie schiet de patella (knieschijf) steeds van zijn plaats. Normaal ligt deze in een kraakbeensleuf aan het onderste gedeelte van het bovenbeen. De patella kan naar binnen of naar buiten wegschieten. Doordat de knieschijf een belangrijke functie heeft in het mechanisme van de kniebuiging kunnen honden bij een luxatie niet meer goed op hun poot steunen.  Een patella luxatie kan optreden door trauma en lichamelijke afwijkingen maar ook een erfelijke factor kan de oorzaak zijn.

Kruisbandproblemen komen meestal voor bij grote hondenrassen maar ook kleine hondjes die fanatiek zijn met springen en rennen kunnen hier aan lijden. Een kruisband kan gedeeltelijk of geheel geruptureerd zijn. Afhankelijk van de ernst kunnen honden acuut kreupel zijn of nauwelijks kreupel lopen.

Help pezen en banden herstellen:

Geelwortel (Curcuma) uit onderzoek blijkt dat curcuma een ontstekingsremmende, immunomodulerende, lipidenverlagende, ontgiftende, leverbeschermende, ontkrampende, neuroprotectieve, spijsverteringsbevorderende, anti-angiogenese en antimicrobiële werking heeft.

Gewone smeerwortel (Symphytum officinale) heeft een helende werking en is bovendien een sterk adstringens (doet de bloedvaatjes samentrekken). Het in de plant aanwezige allantoïne prikkelt beschadigd weefsel tot het vormen van nieuw granulatieweefsel en stimuleert ook de celdeling. Smeerwortel wordt tevens ingezet bij problemen rond de aanhechtingen van de pezen. Symphytum wordt vaak toegepast bij botwoekeringen veroorzaakt door trauma.

Heermoes (Equisetum arvense) De hoofdcomponent van heermoes is het kiezelzuur, met een zeer versterkende werking op het bindweefsel van de pezen. Dit bestanddeel versterkt niet alleen weefsels, maar verhoogt ook de weerstand en stimuleert de stofwisseling.

Valkruid (Arnica montana) wordt gebruikt vanwege de pijnstillende, antibiotische en ontstekingsremmende eigenschappen. De ontstekingsremmende werking van Arnica is overduidelijk aangetoond in onderzoeken naar het effect van de plant bij gewrichtsontstekingen. Men vermoedt dat door remming van enzymen die een rol spelen bij het ontstekingsproces, de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen van het valkruid te verklaren zijn. Verder stimuleert Arnica de resorptie van (wat grotere) bloeduitstortingen, daardoor neemt de zwelling en dus ook de pijn af.

Wijnruit (Ruta graveolens) versnelt het herstel van beschadigd spier- en peesweefsel, maar ook dat van getraumatiseerd beenvlies.  Bij het geneesmiddelbeeld van Ruta past een verreking van de gewrichtsbanden. Verslechtering door natte kou en een verbetering door beweging, hoewel vaak niet een totale verbetering. De Ruta-patient kan soms ook niet stil blijven liggen. Als er door trauma een  beschadiging optreedt van peesweefsel en/of beenvlies, dan is Ruta het eerste middel om aan te denken. Als een jonge hond met slappe gewrichten iets heeft verdraaid, dan kan Ruta een waardevol middel zijn. (A.J. Westerhuis, Hond en Homeopathie)

Spieropbouw:

Bij neuromusculaire aandoeningen, voor ontwikkeling van spieren, voor dieren die topprestaties moeten leveren, voor meer spiermassa en spierkracht.